Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do popołudniowej kawy z przyjaciółmi - półkruche ciasto z masą wiśniową z dodatkiem Budyniu WINIARY. Wykwintne ciasto wiśniowe ozdabiamy apetyczną „kratką” i pieczemy. Ciasto wiśniowe najlepiej smakuje na drugi dzień od przyrządzenia i oczywiście w towarzystwie pachnącej kawy!
Ciasto: z podanych składników (mąki pszennej, proszku do pieczenia, masła (150 g), soli, cukru pudru, jajka, żółtka oraz cukru waniliowego) zagnieć ciasto, zawiń w folię i włóż na 60 minut do lodówki.
Tortownicę (28 cm) posmaruj masłem, a 3/4 ciasta rozwałkuj i przełóż do tortownicy tworząc brzegi.
Pozostałe ciasto pokrój w paski o szerokości 1 cm.
Zagotuj 1/4 szklanki wody ze szklanką cukru, włóż wiśnie i zagotuj.
Masa: Budyń rozprowadź w 1/4 szklance wody i wlej do wiśni, a następnie gotuj 30 sekund.
Gorącą masę wiśniową wyłóż na ciasto, a na masie ułóż kratkę z ciasta.
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.Wstaw do piekarnika i piecz 50 minut.
Marta